محبوبیت مسابقات خودروهای آفرودی در ایران درست به اندازه محبوبیت این مسابقات در کشورهای پیشروی رقابت آفرود است. قوانین و کلاس بندی مسابقات آفرود در ایران به علت محدودیت تنوع خودروهای آفرود موجود و تجهیزات و امکانات در دسترس، تا حدودی با باقی دنیا متفاوت است.
برای مقدمه، باید بدانیم که یکی از اصلی ترین بازارهای تبلیغاتی خودروهای آفرود برای فروش بیشتر در جهان، برگذاری مسابقات جهانی آفرود توسط کمپانیهای تولید خودروهای آفرود است. این مسابقات به دیده شدن هرچه بیشتر خودروهای تولید شده و مشاهده توان غیرقابل باور آنها در مسابقات منجر میشود و در نتیجه خریداران بیشتری برای این مدل خودروهای آفرود به بازار میآورد.
خرید خودرو آفرودی جیپ با بهترین قیمت ممکن!
مسابقات آفرود ایران، وجه تمایز مسابقات
فلسفه برگذاری مسابقات آفرود و آفرود سواری در ایران اما تا حدودی متفاوت از بقیه جهان است. عمده خودروهای آفرود در ایران به مدلهای شرکت نیسان و تویوتا محدود میشود که در دهههای شصت و هفتاد میلادی به کشور وارد شدند؛ از آن پس نیز مدلهای آفرود جدیدتر یا در ایران با استقبال مواجه نشدند و یا با چنان تعداد محدودی به بازار اتوموبیل کشور وارد شدند که هرگز در چشم خریداران دیده نشدند و بدین ترتیب، همچنان خرید و فروش آفرودهای قدیمی در ایران رواج گسترده دارد. به همین دلیل میتوانیم پی ببریم که فلسفه مسابقات و رقابتهای آفرودی در ایران بیشتر از این که مانند بقیه دنیا بر اساس تبلیغات و فروش بیشتر ایجاد شده باشد، به جهت لذت بردن از آفرود سواری و تجربههای جدید با خودروهای قدیمی بنا شده است.
آشنایی بیشتر با آفرود و انواع خودروهای آفرودی
بیشتر شرکت کنندگان مسابقات آفرودی در ایران اذعان میکنند که لذت میبرند از اینکه در کنار افرادی باشند که مانند خودشان عشق بی نهایتی به خودروهای آفرود دارند و همواره به دنبال تجربههای جدید با این خودروها هستند. برای رانندگان آفرود در رقابتهای آفرودی، بیشتر از اینکه جایزههای مسابقه ارزش داشته باشد، نوعی از حس چالش پذیری جمعی حول محور چیزی که به آن عشق زیادی دارند مهم است.
ایران بهشت برگزاری مسابقات آفرود
موضوع دیگری که باید در نظر بگیریم مزیت برگذاری مسابقات آفرود در ایران در مقایسه با دیگر کشورهاست. در کشورهایی مانند ژاپن و یا مجارستان، برگذاری همه رشتههای مسابقات آفرود (فتح جاده، شن، صخره، برف و…) به علت تفاوتهای محیطی امکان پذیر نیست (صحرا و کویر در جغرافیای طبیعی ژاپن نقشی ندارد و مجارستان نیز از این ویژگی جغرافیایی محروم است)، با این حال ایران از انواع محیطهای جغرافیایی متنوع بهرهمند است که دست آفرود سواران را برای چالشپذیری در انواع جادهها و شرایط باز میگذارد، ویژگیای که تنها آفرود سواران آمریکایی از آن بهرهمندند.
بیشتر بخوانیم: مفهوم و انواع تیونینگ تاک چیست؟
با وجود این تفاوتها و شباهتها، رقابتهای آفرودی در ایران، حتی آنهایی که به طور محلی و دوستانه شکل میگیرند نیز به طور کلی از قوانین مسابقات آفرودی پیروی میکنند، چراکه رعایتکردن این قوانین منجر به انجام یک مسابقه سالمتر و امنتر میشود برای رانندگان و تماشاگران میشود.
انواع کلاس بندی مسابقات آفرود در ایران
در ادامه نگاهی به انواع کلاسبندیهای مسابقات آفرودی خواهیم داشت:
کلاس 1: خودرو های زیر 2500CC
اولین کلاس خودروهای آفرودی در رقابتهای ایران، خودروهای زیر 2500 سی سی هستند که البته معمولا در تمام رقابتها به عنوان کلاس طبقهبندی نمیشوند و بارها مشاهده شده که برگذارکنندگان یک مسابقه آفرود، خودروهای زیر 2500 سی سی را با کلاس بعدی ادغام کردهاند و عملا این خودروهای کوچکتر و ضعیفتر، مجبور به رقابت با خودروهایی شدهاند که از خودشان بزرگتر هستند و شانس پیروزیشان را از دست میدهند. در هر صورت، خودروهای کلاس یک یا همان زیر 2500 سی سی در ایران شامل اولین مدلهای نیسان رونیز با موتور KA24DE، اولین مدلهای کیا سورنتو با موتور Sirius II، سوزوکی گرند ویتارا و اولین مدلهای تویوتا پرادو با موتور 3RZ-FE میشود.
کلاس 2: خودرو های 2500 تا 3500CC
کلاس بعدی که در مسابقات آفرودی کشور به طور کلی کلاس متوسط خوانده میشود، شامل خودروهایی با توان و گشتاوری قویتر از کلاس یک است که قدرت بالاتری دارند. کلاس دوم یا همان 2500 تا 3500 سی سی در ایران، شامل انواع مدلهای سه نسل تویوتا پرادو، نسل سوم نیسان پاترول، مدلهای BJ و FJ، J20 و J60 تویوتا لندکروز و عمده خودروهای آفرودی در کشور میشوند که میان سالهای 1350 تا 1370 به کشور وارد میشدند.
شرایط اجاره آفرود از طریق سایت آفرودیو.
کلاس 3: خودرو های 3500 تا 4500CC
خودروهای 3500 سی سی تا 4500 و یا همان کلاس سه، معمولا پیروز میدان مسابقات آفرودی هستند، چرا که از توان بیشتری نسبت به دو کلاس قبلی برخوردارند و قدرت و بدنه سنگین آنها، کار عبور از موانع و مسیرهای مسابقه را برای آنها راحتتر میکند. خودروهای کلاس سه در ایران شامل انواع میتسوبوشی پاجرو و مدلهای نیسان پاترول نظیر Y60 و Y61 و مدلهای به خصوصی از تویوتا لندکروز از جمله J20، J30، J40، J50، J70، J80، J100، J200، اف جی کروزر و حتی J300 هستند که البته آخرین خودروهای گفته شده، کمتر در مسابقات آفرودی حضور پیدا میکنند.
کلاس 4: خودرو های بالای 4500CC
آخرین کلاس خودروهای آفرودی در رقابتهای ایران، عموما سنگینترین خودروهای آفرودی در کشور هستند و گاهی به علت عدم وجود تعداد شرکت کننده زیاد از کلاس چهار، خودروهای کلاس چهار با کلاس سه ادغام میشوند و ممکن است گاهی مشاهده کنیم که یک خودروی 3,6 لیتری با یک خودروی 4.8 لیتری در مسیری یکسان به رقابت میپردازند. از خودروهای کلاس چهار در ایران میتوان به نیسان پاترول Y62 و تویوتا لندکروز J200 مجهز به موتور 3UR-FE اشاره کرد.
آفرود چیست و در چه مسیرهایی میتوان آن را انجام داد؟